XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Moderators: Tony, Sharkku

XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby theskyisthelimit99 » Fri Jan 06, 2017 10:09 pm

I just updated to Beta 5.. i'm wondering if anyone else is now having problems with ATW and FI.. the second number on the FI fps counter.. getting terrible boxed effect and stutter.. the rates range from 20-70 even on simple scenery areas now, whereas before they were a constant 90-94 depending.. the sim rates are good 27-35..

Any suggestions/input?

edit: i let it "sit" for about 5 minutes, then checked it again, now i'm better, say 28/85-92, still not that locked on 90+ as before, but closer.. mainly dips looking left
Z170-a | SL Delid 6700k 4.7 1.402-0.008LLC6(vcore=1.44) | F4-3200C15D-16GVK @1.40 at 3466 | TT 3.0 Riing | Thermaltake v51 | Evga 1080FTW Hybrid Water(43c p3d) | Rift | Leap | CH Yoke/Pedals | P3D v3.4.14 and Aerofly FS2 (evo SSD)/XP10(std sata)
Flight-Stew | Tech-Stew
theskyisthelimit99
 
Posts: 142
Joined: Thu Aug 25, 2016 12:34 pm

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby frankstolp » Sun Jan 08, 2017 8:12 pm

Same here mate, although it has improved a bit.
Especially when trying to fly IGEX 737: as soon as I touch the FMC during the flight it gets so choppy that FI constantly goes to the home screen and it becomes unflyable.. :(
My rig: I6700, 16Gig, GTX1070, HTC Vive, FSX SE, Xplane 11 RC 1, P3d v3.
frankstolp
 
Posts: 48
Joined: Sun Jul 17, 2016 8:00 am

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby Tony » Sun Jan 08, 2017 8:38 pm

Do me a favour guys, turn off AA in XP11, HDR second from max and X8 for AA in FI, ohhh and reflections off in XP also. Tell me how that goes for now ?

Tony
Tony F
Customer Support = contact tony@flyinside-fsx.com
FlyInside Inc.
Tony
 
Posts: 4813
Joined: Sat May 30, 2015 3:20 pm
Location: Rift User

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby theskyisthelimit99 » Sun Jan 08, 2017 11:06 pm

Tony wrote:Do me a favour guys, turn off AA in XP11, HDR second from max and X8 for AA in FI, ohhh and reflections off in XP also. Tell me how that goes for now ?

Tony


I gotta say, after doing a fresh install of PB5, then re-installing flyinside (using same ini files).. and trying this suggestion (and restarting the sim).. its not bad, at least for some areas.. i suspect heavy building areas like NYCX will look mighty shimmery (still have to redo the install on that)..

I have the payware cybd bella installed.. and ive gone from 30 fps (with xenviro running) to now 46 (37-46 on average).. and this is at 3840 resolution not 2880 as before.. left FI at 8x, turned off reflections (sadly for now) (well to the minimum), then set AA to NONE in the sim.. restarted and i have this frame rate.. slightly higher if 2880 (maybe 50).. i'm having xenviro issues.. weather not loading and such, i did notice though, it seemed to drop to around 32 when i turned on xenviro (but it still shows CLEAR skies even when it should be overcast, odd, FI glitch?).. though a 2d test went from 58 to 50 (overcast 90%).. more testing needed there.. in vr it seems like xenviro doesnt always load up the weather/clouds, but in 2D it seems to..

Ill try more building areas later to see if i can "stand" the shimmer that i thought i experienced before.

I can also apply these two lines in a LUA script if need be, to gain back 10 fps: (edit, i dont seem to be gaining with this one now, maybe only if AA was enabled in the sim, unsure, edit: it was because it was overcast, the lines below on a sunny day will gain about 6-8 fps for me, killing shadows)

set("sim/private/controls/caps/use_csm", 0.000000)
set("sim/private/controls/perf/disable_shadow_prep", 1.000000)

edit: on the xenviro thing.. odd.. as someone mentioned in the xenviro thread, there is a trick to make it go from clear to clouds, minimize the window then maximize.. they are there.. 46 to 28 fps overcast, however, that weird masking thing occurs.. i'm on rift, so i dont know of a workaround like for the vive


Version 1.04 solved the no clouds issue with xenviro:
leaving cloud settings at optimal is a killer though.. went from 46 on average at cybd (3840 with AA off in sim, 8x in FI) to 23.. (detailed range at 30 km).. set to 17km, i can hit 30
Z170-a | SL Delid 6700k 4.7 1.402-0.008LLC6(vcore=1.44) | F4-3200C15D-16GVK @1.40 at 3466 | TT 3.0 Riing | Thermaltake v51 | Evga 1080FTW Hybrid Water(43c p3d) | Rift | Leap | CH Yoke/Pedals | P3D v3.4.14 and Aerofly FS2 (evo SSD)/XP10(std sata)
Flight-Stew | Tech-Stew
theskyisthelimit99
 
Posts: 142
Joined: Thu Aug 25, 2016 12:34 pm

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby theskyisthelimit99 » Mon Jan 09, 2017 1:15 am

Update.. tried all the same in NYC, with DD NYCX.. frame rate looked ok to start.. it was a partly cloudy day.. as i took off i noticed stuttering out the window/panning head.. ATW dropping into the 70s or so.. sim rates were up at 40 or so.. then as got higher aimed at city (took off kjfk).. frame rate settled in at 28.. and the stutters and jitters during panning left and right became apparent.. still mid 70s to 90 on the atw.. probably 3840 was too high.. this is even with shadows off both in sim and with the two lines of tweaks unfortunately... lots of distant shimmering too
Z170-a | SL Delid 6700k 4.7 1.402-0.008LLC6(vcore=1.44) | F4-3200C15D-16GVK @1.40 at 3466 | TT 3.0 Riing | Thermaltake v51 | Evga 1080FTW Hybrid Water(43c p3d) | Rift | Leap | CH Yoke/Pedals | P3D v3.4.14 and Aerofly FS2 (evo SSD)/XP10(std sata)
Flight-Stew | Tech-Stew
theskyisthelimit99
 
Posts: 142
Joined: Thu Aug 25, 2016 12:34 pm

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby Stevil » Mon Jan 09, 2017 1:34 am

Guys, you are mixing apples with pears!

XP11 pb5 suffers from some new bugs and is the first reason for low fps. You cannot blame FI for that at the moment.

To improve your fps in pb5 remove all the other AI planes in the flight menu. If you suffer from flickering inside the cockpit: reduce reflections to minimal.

See if it helps. FlyInside has nothing to do with it. Remember: X-Plane 11 is BETA!

Best regards
Stephan
CPU Intel i7 4790K - GPU Zotac GTX 1080 Mini - RAM 16gb DDR3 Mobo Gigabyte GAMING 5 - Drive 750GB SSD - OS Win 10 x64 - Simulator X-Plane v11.11 RC1
HTC Vive
Stevil
 
Posts: 1010
Joined: Tue Dec 06, 2016 2:48 pm
Location: EDDK, Cologne / Germany

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby theskyisthelimit99 » Mon Jan 09, 2017 1:43 am

Stevil wrote:Guys, you are mixing apples with pears!

XP11 pb5 suffers from some new bugs and is the first reason for low fps. You cannot blame FI for that at the moment.

To improve your fps in pb5 remove all the other AI planes in the flight menu. If you suffer from flickering inside the cockpit: reduce reflections to minimal.

See if it helps. FlyInside has nothing to do with it. Remember: X-Plane 11 is BETA!

Best regards
Stephan


I did a reinstall, fresh one.. pb5.. my frame rate actually went up a tad.. i checked under flight settings.. i have no AI listed.. i'm at minimal for reflections per the suggestion.. 3840 FI res now.. No AA in sim.. and 8x in FI.. this works wonders for the most part at places like CYBD.. minimal shimmering (the beti-x addon).. other places still a mess.. like NYCX (DD).. aim at the city, fps drops from say 40+ (mostly clear).. to 21 and ATW down to 50.. aim away from the city, back to smooth as butter.. shimmering gallore, but i guess tolerable for now in terms of shimmer (still far more shimmer and less sharpness than with p3d.. however, i know the team at FI will fix it, as P3D FI is great now).

Shadows unchecked still at this point, lose about 8 fps with shadows checked.. my two dataref tweaks didnt help much for nycx.

I dont think i have a copy of pb3 to roll back to to test or i would just for kicks, still 85% sure my fps jumped slightly, only after a clean install though.
Z170-a | SL Delid 6700k 4.7 1.402-0.008LLC6(vcore=1.44) | F4-3200C15D-16GVK @1.40 at 3466 | TT 3.0 Riing | Thermaltake v51 | Evga 1080FTW Hybrid Water(43c p3d) | Rift | Leap | CH Yoke/Pedals | P3D v3.4.14 and Aerofly FS2 (evo SSD)/XP10(std sata)
Flight-Stew | Tech-Stew
theskyisthelimit99
 
Posts: 142
Joined: Thu Aug 25, 2016 12:34 pm

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby Tony » Mon Jan 09, 2017 4:39 am

Stevil wrote:Guys, you are mixing apples with pears!

XP11 pb5 suffers from some new bugs and is the first reason for low fps. You cannot blame FI for that at the moment.

To improve your fps in pb5 remove all the other AI planes in the flight menu. If you suffer from flickering inside the cockpit: reduce reflections to minimal.

See if it helps. FlyInside has nothing to do with it. Remember: X-Plane 11 is BETA!

Best regards
Stephan


We know 11 is a beta stephan :) just letting the others know what settings I use to get smooth fps for now whilst 5 gets sorted.

Tony
Tony F
Customer Support = contact tony@flyinside-fsx.com
FlyInside Inc.
Tony
 
Posts: 4813
Joined: Sat May 30, 2015 3:20 pm
Location: Rift User

Re: XP11 Beta 5, practically unusable? ATW 22-70?

Postby theskyisthelimit99 » Tue Jan 10, 2017 12:26 am

So after having tried public beta 5 (clean).. I also tested public beta 3 again(full install with many things).. outside of the NYCX area i didnt see a large change.. but when things got "heavy" in the DD NYCX area is where I was experiencing horrendous atw frame rate issues though this was mainly on my "updated" full blown install with lots of plugins/scripts/scenery..

So i thought, ok, ill try adding things one by one to public beta 3 (which at this point was mostly clean with just nycx).. i wasnt able to break it so far..

In summary, i had a public beta 3 full install, many things going on.. it was hosed too... i had a public beta 5 with the same things that was updated hosed... Clean public beta 5.. largely ok (previous posts).. clean public beta 3.. also ok, maybe slightly more solid ATW than with pb5, not by much..

The one thing that was key though, in areas like NYCX with public beta 3, if i didnt use the two entries to disable cockpit and airplane shadows, ATW would dip into the 70s and stutter.. (this at 3840 with AA off in sim and 8x in FI).. i'm ok with disabling them for now though.. ill maintain a clean image of pb3 for now, to compare on a later update too, just to see if a future one breaks things. I still think ill probably stick with these settings rather than 2880 with 4AA in sim + 8x in FI. I may retest my two clean with nycx images of pb5 vs pb3 just to double check all this.
Z170-a | SL Delid 6700k 4.7 1.402-0.008LLC6(vcore=1.44) | F4-3200C15D-16GVK @1.40 at 3466 | TT 3.0 Riing | Thermaltake v51 | Evga 1080FTW Hybrid Water(43c p3d) | Rift | Leap | CH Yoke/Pedals | P3D v3.4.14 and Aerofly FS2 (evo SSD)/XP10(std sata)
Flight-Stew | Tech-Stew
theskyisthelimit99
 
Posts: 142
Joined: Thu Aug 25, 2016 12:34 pm


Return to XP11 Bug Reporting Here *Discontinued* 25th Jan 2019

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest